BISTRENJE VINA
Mnoga vina se po prvom pretoku ne budu dovoljno izbistrila. Uzrok mutnoće su najrazličitije koloidne čestice, koje lebde u vinu. Kod vina kod kojih su prilikom bistrenja mošta bila upotrijebljena neka od sredstava za bistrenje, stupanj bistroće je puno veći. S obzirom na stupanj i vrstu mutnoće odabiremo primjereno sredstvo.
Mutnoću ćemo ukloniti:
s upotrebom bentonita
s upotrebom kombinacije silicijeve soli i želatine
s upotrebom drugih kombinacija: morunji mjehur, kombinacije želatine-kazeina-morunjeg mjehura ili kombinacije morunjeg mjehura i želatine
Kod upotrebe pojedinog sredstva moramo poštovati uputstva pojedinog proizvođača. Nakon upotrebe enoloških preparata moramo primijeniti primjerenu filtraciju. Kod manjih količina vino možemo izbistriti i bez filtracije ali bistroća u tom slučaju nije nikada potpuna.
Gornja Gracenica
Saturday, 24 June
See 7-Day Forecast
Sun | Mon | Tue | Wed | Thu | Fri |
| | | | | |
+31° | +27° | +31° | +31° | +31° | +24° |
+22° | +20° | +18° | +23° | +23° | +15° |